
Tabără de voluntariat pentru iubitorii Someșului Cald
Dragii nostri prieteni muscari,
cu primul
proiect de voluntariat pentru imbunatatirea situatiei apelor de munte din tara, si anume in Apuseni. Proiectul se desfasoara
intre 11 si 18 iunie 2016.
Avem acordul Directiei Silvice Cluj-Napoca si disponibilitatea exprimata a Administratiei Parcului Natural Apuseni,
avem nevoie doar de voluntari si de mijloace financiare pentru a putea realiza ce ne-am propus:
- realizarea unui traseu tematic interactiv cu titlul "O zi din viata unui pastrav", traseu dedicat educatiei copiilor si turistilor din Parcul Natural Apuseni; acest traseu va folosi in primul rand elevilor (ca viitori pescari si nu numai) de la scolile din zona, pentru a-i invata sa contribuie la conservarea biotopului pastravului si lipanului, iar in al doilea rand, tuturor turistilor din Parcul Natural Apuseni, care vor avea o alternativa pentru a-si petrece timpul liber si a invata putin referitor la conservarea resurselor acvatice si protectia apelor de munte;
- repopularea cu 10.000 (zece mii) de alevini de pastrav salbatic (Salmo trutta fario) pe paraiele adiacente raului Somesul Cald ca prim pas inspre refacerea populatiei de salmonide din zona. Repopularea o vom face cu ajutorul celor de la Parcul Natural Apuseni, Ocolul Silvic Belis si Aqua Crisius, in data de 11 iunie dimineata la ora 5-6.
- refacerea/reconditionarea a doua cascade/saritori pe cursul Somesului Cald pentru a oferi un mediu prielnic refacerii populatiei de salmonide, prin loc de boiste si oxigenarea corespunzatoare a apei si in plus, pentru a ingreuna migratia in amonte a speciilor invazive din aval/lac.
- lansarea unei campanii de informare publica, cu scopul sensibilizarii localnicilor si pescarilor locului asupra protejarii resurselor naturale si exploatarii rationale ale acestora, si desigur in privinta legislatiei si infranarii braconajului.
Cum puteti ajuta?Vom forma 3 echipe:
- una se ocupa de asamblarea si amplasarea panourilor din traseul tematic,
- altele doua fiecare de cate o cascada.
Ideal ar fi echipe de cel putin 4-5 oameni pe echipa. Deci in total ar fi nevoie de ca. 15-20 de persoane.Cazare va fi la cort sau la pensiune (se asigură loc de campare si cateva camere la pensiune). Poate ca se vor mai anunta si alti voluntari cu unitati de cazare in apropiere, care ar fi dispusi sa isi puna la bataie cate o camera/doua.
Mâncarea va fi din brișcă (vom avea foc de tabără și poate și un grup de voluntari care să gătească).
Poate participa oricine doreste!Sedinta tehnica va avea loc in seara zilei de 11.06.2016 la sediul PNA din Doda Pilii.
Bugetul pentru realizarea proiectului este de 2386 Euro.
Donatiile se pot face pentru cei care au carduri de credit direct
online la linkul urmator:
https://www.gofundme.com/q5zw6d8s sau prin
transfer bancar catre Asociatia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius (care ne ajuta pe partea de ihtiologie si colectare de fonduri), cu mentiunea "Proiect Fly Fihsing Apuseni 2016", in contul:
IBAN: RO810TPV220000284469RO01
SWIFT: BNRBROBU
OTP Bank, sucursala Oradea.
La finalul poriectului, absolut toate sumele decontate si lucrarile efectuate vor fi facute publice pe site-ul nostru (
www.flyfishingromania.com) si pe pagina de Facebook.
Referitor la necesarul de materiale pentru proiect, va putem trimite totul detaliat pe e-mail, iar pentru alte informatii va rugam sa ne scrieti la
info@flyfishingromania.comCot la cot ne vor fi alaturi la reconstruirea saritorilor ihtiologi, ingineri piscicoli, biologi, oameni cu experienta in piscicultura, intre care si Dl. Galaftion Cotta, precum si reprezentanti ai Parcului Natural Apuseni si ai Romsilva (OS Belis).
Asa ca speram sa putem invata cat mai mult unii de la altii la fata locului si sa tragem de acelasi streang pentru o cauza nobila si sa terminam treaba la timp.
Va asteptam cu drag sa ne vedem sus la apa si la iarba verde,
Smaranda si Liviu